Silver as fungistatic agent in paints - Ślusarczyk, A.; Piotrowska, M. (Polimery, 2022)
W pracy przedstawiono wyniki badań właściwości biobójczych dekoracyjnych farb wodorozcieńczalnych, których właściwości przeciwdrobnoustrojowe są wynikiem oddziaływania srebra. Sprawdzano skuteczność biobójczą czterech handlowych preparatów srebra, dodawanych do farby podstawowej w ilości 30ppm oraz 40ppm (masowo, w przeliczeniu na Ag). Badano powłoki świeże oraz poddawane procesowi przyspieszonego starzenia. Powłoki uzyskane z przygotowanych farb nanoszono na trzy rodzaje podłoża: szkło, płytki lignino-cementowe lub płyty kartonowo-gipsowe. Badania mikrobiologiczne prowadzono według normy PN-85/C-89080 z własnymi modyfikacjami wynikającymi ze specyfiki badanych materiałów. W badaniach stosowano grzyby pleśniowe, najczęściej wykrywane w pomieszczeniach użytkowych tj. Aspergillus niger, Cladosporium cladosporioides, Aspergillus versicolor oraz Penicillium chrysogenum. Wymienione szczepy zostały wyizolowane ze środowiska mieszkaniowego. Stwierdzono, że srebro wykazuje działanie fungistatyczne, a efekt ten zależy od rodzaju podłoża, od pH środowiska, rodzaju zastosowanego preparatu srebra oraz od gatunku organizmu zasiedlającego powłokę.