https://globegeek.pl/technologie/rola-i-znaczenie-gumy-we-wspolczesnym-przemysle (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
https://www.plastech.pl/wiadomosci/Sposoby-zagospodarowania-odpadow-gumowych-17048 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Dyrektywa 2001/95/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 grudnia 2001 r. w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów, Dz.Urz. WE L 11 z 15.01.2002 r., str. 4, z późn. zm.
Google Scholar
Ustawa z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów, t.j. Dz.U. 2021, poz. 222.
Google Scholar
Kolasa D., Samsonowska K., Kaszuba A. et al.: Polimery 2022, 67(6), 241.
Google Scholar
https://doi.org/10.14314/polimery.2022.6.1
Google Scholar
Stępkowska A.: Badanie zawartości poszczególnych składników gumy, Badanie składu gumy, Badanie wyrobów gumowych stosowanych w kontakcie z produktami spożywczymi. Wykład wygłoszony (on-line) na szkoleniu Wprowadzenie do technologii gumy, Piastów, 19–20 października 2021.
Google Scholar
Rozporządzenie (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/WE, Dz.Urz. UE L 396 z 30.12.2006, str. 1, z późn. zm.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/878 z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH), Dz. Urz. UE L 203 z 26.06.2020, str. 28.
Google Scholar
Ustawa z dnia 25 lutego 2011 r. o substancjach chemicznych i ich mieszaninach, t.j. Dz.U. 2020, poz. 2289, z późn. zm.
Google Scholar
Rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 czerwca 2018 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy, Dz.U. 2018, poz.1286, z późn. zm.
Google Scholar
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 lipca 2012 r. w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy, t.j. Dz.U. 2021, poz. 2235.
Google Scholar
Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2016/9 z dnia 5 stycznia 2016 r. w sprawie wspólnego przedkładania i udostępniania danych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH), Dz. Urz. UE L 3 z 06.01.2016, str. 41.
Google Scholar
Dyrektywa Komisji 93/11/EWG z dnia 15 marca 1993 r. dotycząca uwalniania N-nitrozoamin i substancji zdolnych do tworzenia N-nitrozoamin ze smoczków do karmienia niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych z kauczuku naturalnego lub elastomerów syntetycznych, Dz. Urz. UE L 93 z 17.04.1993, str. 37.
Google Scholar
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.U. 2008 Nr 17, poz. 113.
Google Scholar
EN 12868:2017 Child use and care articles – Method for determining the release of N-nitrosamines and N-nitrosatable substances from elastomer or rubber teats and soothers.
Google Scholar
https://www.pkn.pl/polskie-normy (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
https://wiedza.pkn.pl/wyszukiwarka-norm (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
https://www.plastech.pl/wiadomosci/Wyroby-gumowe-przeznaczone-do-kontaktu-z-zywnoscia-17678 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
https://wiedza.pkn.pl/web/wiedza-normalizacyjna/stanowisko-pkn-w-sprawie-stosowania-pn-wycofanych (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, Dz.Urz. UE L 338 z 13.11.2004 r., str. 4, zmienione Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 596/2009, Dz.Urz. UE L 188 z 18.07.2009 r., str. 14 i Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1381, Dz.Urz. UE L 231 z 06.09.2019 r., str. 1.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 384 z 29.12.2006 r., str. 75, zmienione Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 282/2008, Dz.Urz. UE L 86 z 28.03.2008 r., str. 9, z późn. zm.
Google Scholar
https://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/food_contact_materials/legislation.en (data dostępu 12.07.2022 r.).
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 135 z 30.05.2009 r., str. 3.
Google Scholar
Dyrektywa Rady 84/500/EWG z dnia 15 października 1984 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących wyrobów ceramicznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi, Dz.Urz. UE L 277 z 20.10.1984 r., str.12., zmieniona Dyrektywą Komisji 2005/31/WE, Dz.Urz. UE L 110 z 30.04.2005 r., str. 36.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 12 z 15.01.2011 r., str. 1, z późn. zm.
Google Scholar
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 321/2011 z dnia 1 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do ograniczenia stosowania bisfenolu A w butelkach z tworzyw sztucznych do karmienia niemowląt, Dz.Urz. UE L 87 z 02.04.2011 r., str. 1.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1282/2011 z dnia 28 listopada 2011 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 328 z 10.12.2011 r., str. 22.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1183/2012 z dnia 30 listopada 2012 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 338 z 12.12.2012 r., str. 11, z późn. zm.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 202/2014 z dnia 3 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 62 z 04.03.2014 r., str. 13.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2015/174 z dnia 5 lutego 2015 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 30 z 06.02.2015 r., str. 2.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/1416 z dnia 24 sierpnia 2016 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 230 z 25.08.2016 r., str. 22.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/752 z dnia 28 kwietnia 2017 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 113 z 29.04.2017 r., str. 18.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/79 z dnia 18 stycznia 2018 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 14 z 19.01.2018 r., str. 31.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia 12 lutego 2018 r. w sprawie stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w odniesieniu do stosowania tej substancji w materiałach z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 41 z 14.02.2018 r., str. 6.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/831 z dnia 5 czerwca 2018 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 140 z 06.06.2018 r., str. 35.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/37 z dnia 10 stycznia 2019 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 9 z 11.01.2019 r., str. 88.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/1338 z dnia 8 sierpnia 2019 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 209 z 09.08.2019 r., str. 5.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/1245 z dnia 2 września 2020 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 288 z 03.09.2020 r., str. 1.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2023/2006, Dz.Urz. UE L 86 z 28.03.2008 r., str. 9, zmienione Rozporządzeniem Komisji (UE) 2015/1906, Dz.Urz. UE L 278 z 23.10.2015 r., str. 11.
Google Scholar
Dyrektywa Komisji 2007/42/WE z dnia 29 czerwca 2007 r. w sprawie materiałów i wyrobów wykonanych z folii z regenerowanej celulozy przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi, Dz.Urz. UE L 172 z 30.06.2007 r., str. 71.
Google Scholar
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1895/2005 z dnia 18 listopada 2005 r. w sprawie ograniczenia wykorzystania niektórych pochodnych epoksydowych w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dz.Urz. UE L 302 z 19.11.2005 r., str. 28.
Google Scholar
Council of Europe Resolution ResAP(2004)2 on cork stoppers and other cork materials and articles intended to come into contact with foodstuffs. https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805db887 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution ResAP(2004)4 on rubber products intended to come into contact with foodstuffs.
Google Scholar
https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805db85d (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution ResAP(2004)3 on ion exchange and adsorbent resins used in the pro-
Google Scholar
cessing of foodstuffs.
Google Scholar
https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805db6ca (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution CM/Res(2013)9 on metals and alloys used in food contact materials and articles.
Google Scholar
https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805c8094 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution ResAP(2002)1 on paper and board materials and articles intended to come into contact with foodstuffs.
Google Scholar
https://rm.coe.int/09000016804d82f8 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution ResAP(2005)2 on packaging inks applied to the non-food contact surface of food packaging materials and articles intended to come into contact with foodstuffs.
Google Scholar
https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805d9b9e (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution ResAP(2004)5 on silicones used for food contact applications
Google Scholar
https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805db897 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Framework Resolution ResAP(2004)1 on coatings intended to come into contact with foodstuffs.
Google Scholar
https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805db883 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution CM/Res(2020)9 on the safety and quality of materials and articles for contact with food.
Google Scholar
https://search.coe.int/cm/pages/result_details.aspx?objectid=09000016809fe04a (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
https://www.edqm.eu/en/food-contact-materials-and-articles-activities (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution AP(89)1 on the use of colourants in plastic materials coming into contact with food.
Google Scholar
https://rm.coe.int/16804f8648 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Council of Europe Resolution AP(92)1 on control of aids to polymerisation (technological coadjuvants) for plastics materials and articles intended to come into contact with foodstuffs.
Google Scholar
https://rm.coe.int/16804d0d41 (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Union Guidelines on Regulation (EU) No 10/2011 on
Google Scholar
plastic materials and articles intended to come into contact with food, European Commission, Health and Consumers Directorate-General, Brussels, 21.02.2014.
Google Scholar
https://ec.europa.eu/food/system/files/2016-10/cs_fcm_plastic-guidance_201110_en.pdf (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
Ćwiek-Ludwicka K., Karłowski K., Stelmach A. et al: Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Guma. Propozycja krajowej listy substancji dozwolonych do produkcji gumy. Zakres badań i kryteria oceny wyrobów gumowych, Wydawnictwa Metodyczne Państwowego Zakładu Higieny, Warszawa 2002.
Google Scholar
https://www.bfr.bund.de/en/presseinformation/2002/27/last_working_day_of_bgvv-1817.html (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
BfR Recommendations:
Google Scholar
XXI. Commodities based on natural and synthetic rubber (01.04.2022);
Google Scholar
XXI/1. Commodities based on natural and synthetic rubber in contact with food (01.04.2022);
Google Scholar
XXI/2. Special consumer goods made of natural and synthetic rubber and of latices made of natural and synthetic rubber (formerly special category) (01.07.2021).
Google Scholar
https://www.sgs.com/en/news/2021/09/safeguards-13221-germanys-bfr-issues-guidelines-for-natural-and-synthetic-rubber-commodities (data dostępu 12.07.2022).
Google Scholar
BfR Recommendation XV. Silicones (01.06.2020).
Google Scholar
https://bfr.ble.de/kse/faces/resources/pdf/150-english.pdf (data dostępu 12.07.2022)
Google Scholar
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1272/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie klasyfikacji, oznakowania i pakowania substancji i mieszanin, zmieniające i uchylające dyrektywy 67/548/EWG i 1999/45/WE oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1907/2006, Dz.Urz. UE L 353 z 31.12.2008 r., str. 1, z późn. zm.
Google Scholar