Drzewińska E., Rogaczewski Z. w pracy zbiorowej: "Opakowania żywności" (red. Czerniawski B., Michniewicz J.), Agro Food Technology, Czeladź 1998.
2. Werner A.: Przegląd Papierniczy 2008, 64, 598.
3. Żakowska H.: "Recykling odpadów opakowaniowych", COBRO, Warszawa 2005.
4. Fornalski Z.: Przegląd Papierniczy 2006, 62, 647.
5. Fornalski Z., Godlewska K.: Przegląd Papierniczy 2007, 63, 601.
6. Żakowska H.: "Opakowania biodegradowalne", COBRO, Warszawa 2003.
7. Jakucewicz S.: Opakowanie 2006, 2, 36.
8. Piecyk L.: Opakowanie 2008, 3, 34.
9. Żakowska H.: Opakowanie 2008, 5, 14.
10. Greener Donhowe I., Fennema O.: J. Am. Oil Chem. Soc. 1993, 70, 867.
11. Śliwiński A.: "Ultradźwięki i ich zastosowanie", WNT, Warszawa 2001.
12. Mason T. J., Paniwnyk L., Lorimer J. P.: Ultrason. Sonochem. 1996, 3, 253.
13. Rousseau D.: Food Res. Int. 2000, 33, 3.
14. Leal-Calderon F., Thivilliers F., Schmitt V.: Curr. Opin. Colloid Interface Sci. 2007, 12, 206.
15. Vanapalli S. A., Palanuwech J., Coupland J. N.: Agric. Food Chem. 2002, 50, 5089.
16. Hernandez E., Baker R. A.: J. Food Sci. 1991, 56, 1382.
17. Schmitt V., Cattelet C., Leal-Calderon F.: Langmuir 2004, 20, 46.
18. Weiss J., McClements D. J.: Langmuir 2000, 16, 5879.
19. Stauffer C. E.: "Emulgatory", WNT, Warszawa 2001.
Google Scholar