Data publikacji : 2022-02-24

Wpływ glicerolu na właściwości poli(kwasu mlekowego) wzmocnionego makuchami z oleju kokosowego

Abstrakt

Zbadano wpływ dodatku 10-25% mas. makuchów z oleju kokosowego (COC) na właściwości poli(kwasu mlekowego) (PLA). Kompozyt PLA/COC (80/20) wykazywał lepsze właściwości mechaniczne i wyższą stabilność termiczną niż PLA. Glicerol zastosowany jako plastyfikator dodatkowo poprawił właściwości mechaniczne przy rozciąganiu i zginaniu, a także udarność i zdolność do tłumienia hałasu.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

pdf (English)

Sumathy Raj, S., Chellapandian, T., & Nanjappan, B. (2022). Wpływ glicerolu na właściwości poli(kwasu mlekowego) wzmocnionego makuchami z oleju kokosowego. Polimery, 67(2), 61–66. https://doi.org/10.14314/polimery.2022.2.2