Trójskładnikowy układ sorbitol/glicerol/woda jako nowy czynnik glikolizujący w chemicznym, wspomaganym mikrofalami recyklingu elastycznej pianki poliuretanowej
Zbadano wpływ składu wymienionej w tytule mieszaniny na przebieg wspomaganej mikrofalami hydroglikolizy, otrzymywanej we własnym zakresie elastycznej pianki poliuretanowej (PUR) (tabele 1-3). Metodami FT-IR, 1H NMR i 13C NMR (rys. 1-3) scharakteryzowano odzyskany w wyniku glikolizy poliol stanowiący fazę górną glikolizatu. Pozostałość zawierającą sorbitol - fazę dolną glikolizatu - wykorzystywano w mieszaninach ze świeżym poliolem do wytwarzania sztywnych pianek PUR (tabele 4-6). Oceniono wpływ udziału tej fazy na przebieg procesów spieniania (tabela 7) i właściwości mechaniczne uzyskiwanych w ten sposób pianek (tabela 8); stwierdzono, że wraz ze zwiększaniem zawartości omawianej fazy w mieszaninie reakcyjnej następuje wzrost ich modułu sztywności i zmniejszenie wydłużenia przy zerwaniu. Świadczy to o wzroście gęstości usieciowania wynikającym z obecności sześciofunkcyjnego sorbitolu w zastosowanej do syntezy pianek dolnej fazie glikolizatu.
Nikje, M. M. A., & Mohammadi, F. H. A. (2022). Trójskładnikowy układ sorbitol/glicerol/woda jako nowy czynnik glikolizujący w chemicznym, wspomaganym mikrofalami recyklingu elastycznej pianki poliuretanowej. Polimery, 54(7-8), 541–545. Pobrano z https://polimery.ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1230