Data publikacji : 2022-08-30

Porównawcze badania skrobi modyfikowanej za pomocą kwasu mlekowego i poli(kwasu mlekowego)

Abstrakt

Opisano metodę modyfikacji skrobi za pomocą kwasu mlekowego lub poli(kwasu mlekowego) (PLA) o stosunkowo małym ciężarze cząsteczkowym (Mn ť 3000). Otrzymane kopolimery scharakteryzowano metodą IR (rys. 1). Ciężary cząsteczkowe wyznaczone metodą chromatografii żelowej są większe w przypadku kopolimerów z kwasem mlekowym niż kopolimerów z PLA (rys. 2, tabela 1). Stwierdzono, że stabilność termiczna skrobi niemodyfikowanej jest lepsza niż zsyntetyzowanych kopolimerów (rys. 3 i 4, tabela 2). Oceniono wpływ modyfikacji na rozpuszczalność w wodzie i różnych rozpuszczalnikach organicznych (tabela 3) i wykazano, że skrobia modyfikowana za pomocą kwasu mlekowego jest lepiej rozpuszczalna w wodzie niż niemodyfikowana oraz modyfikowana PLA.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Tudorachi, N., & Lipsa, R. (2022). Porównawcze badania skrobi modyfikowanej za pomocą kwasu mlekowego i poli(kwasu mlekowego). Polimery, 51(6), 425–430. Pobrano z https://polimery.ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1540