Przedstawiono ogólną charakterystykę polidimetylosiloksa-nów (PDMS) i ich specyficzne właściwości. Szczegółowo omówiono obszary kontaktowania się człowieka z PDMS (farmacja, medycyna, żywność, kosmetyka). Szczególną uwagę zwrócono na problemy toksykologiczne związane ze stosowaniem PDMS, podkreślając przy tym konieczność rozwoju technik identyfikacji i oznaczania PDMS w preparatach farmaceutycznych, żywności oraz próbkach biologicznych. Podano przykłady zastosowania do tych celów metod IR, FT-IR, ATR FT-IR, ASA, NMR, GC/AED oraz GC/MS.
Mojsiewicz-Pieńkowska, K., & Łukasiak, J. (2022). Polidimetylosiloksany w środowisku człowieka. Polimery, 48(6), 403–409. Pobrano z https://polimery.ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1876
Afiliacja
Akademia Medyczna, Wydział Farmaceutyczny, Katedra i Zakład Chemii Fizycznej z Pracownią Analizy Instrumentalnej, Al. Gen. J. Hallera 107, 80-416 Gdańsk