Data publikacji : 2022-09-21

Badania nad wykorzystaniem wywaru ziemniaczanego do produkcji sztywnej pianki poliuretanowo-poliizocyjanuranowej

Abstrakt

Wywar ziemniaczany (94% wody i 6% mas. suchej masy) dodawano jako dopełniacz (5-30% mas. licząc na poliizocyjanuran i oligodiol) do kompozycji PUR- PIT. Uzyskano w ten sposób sześć próbek pianek różniących sie zawartością wywaru; zmierzono ich gęstość pozorną, wytrzymałość na ściskanie, kruchość, wskaźnik tlenowy, pozostałość po spalaniu, stabilność wymiarów liniowych, zmiana objętości, temperaturę mięknienia oraz zarejestrowano termogramy TGA.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Czupryński, B., Kłosowski, G., Kotarska, K., & Sadowska, J. (2022). Badania nad wykorzystaniem wywaru ziemniaczanego do produkcji sztywnej pianki poliuretanowo-poliizocyjanuranowej. Polimery, 45(6), 439–441. https://doi.org/10.14314/polimery.2000.439