Data publikacji : 2022-09-21

Badania nad wykorzystaniem wywaru ziemniaczanego do produkcji sztywnej pianki poliuretanowo-poliizocyjanuranowej

Abstrakt

Wywar ziemniaczany (94% wody i 6% mas. suchej masy) dodawano jako dopełniacz (5-30% mas. licząc na poliizocyjanuran i oligodiol) do kompozycji PUR- PIT. Uzyskano w ten sposób sześć próbek pianek różniących sie zawartością wywaru; zmierzono ich gęstość pozorną, wytrzymałość na ściskanie, kruchość, wskaźnik tlenowy, pozostałość po spalaniu, stabilność wymiarów liniowych, zmiana objętości, temperaturę mięknienia oraz zarejestrowano termogramy TGA.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Czupryński, B., Kłosowski, G., Kotarska, K., & Sadowska, J. (2022). Badania nad wykorzystaniem wywaru ziemniaczanego do produkcji sztywnej pianki poliuretanowo-poliizocyjanuranowej. Polimery, 45(6), 439–441. https://doi.org/10.14314/polimery.2000.439