Data publikacji : 2023-03-30

Nanokompozyty EVA/tlenek cynku do aktywnych opakowań do żywności: wybrane właściwości fizyczne i mikrobiologiczne

Abstrakt

Metodą mieszania w stanie stopionym otrzymano nanokompozyty kopolimeru etylen-octan winylu (EVA) z dodatkiem 1, 3 lub 5%mas. hydrofilowych nanocząstek tlenku cynku (ZnO). Zbadano kąt zwilżania, właściwości barierowe i przeciwdrobnoustrojowe otrzymanych kompozytów. Nanokompozyty charakteryzowały się lepszymi właściwości hydrofilowymi i barierowymi, o czym świadczy, odpowiednio, mniejszy kąt zwilżania oraz mniejsza przepuszczalność pary wodnej i absorpcja wody w porównaniu z EVA, co można wyjaśnić tworzeniem się wiązań wodorowych pomiędzy EVA i ZnO. Ponadto kompozyty miały większą aktywność bakteriobójczą wobec E. coli i S. aureus. Optymalny zespół właściwości uzyskano przy zawartości 3% mas. ZnO.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

pdf (English)

Majeed, H. S., Al-Juboory, F. K. H. ., Hamid, R. ., & Zawawi, R. M. . (2023). Nanokompozyty EVA/tlenek cynku do aktywnych opakowań do żywności: wybrane właściwości fizyczne i mikrobiologiczne. Polimery, 68(3), 135–141. https://doi.org/10.14314/polimery.2023.3.1