Data publikacji : 2024-01-04

Właściwości mechaniczne wyrobów typu sandwich otrzymanych metodą druku 3D z PLA-PLA/Al2O3

Abstrakt

Zbadano właściwości mechaniczne kształtek wykonanych metodą druku 3D z poli(kwasu mlekowego) (PLA) napełnionego 20, 40, 60 i 80% mas. PLA/Al2O3 (85/15). Wytrzymałość na rozciąganie zwiększyła się o ok. 19%, moduł sprężystości przy rozciąganiu o 27%, moduł przy ściskaniu o ok. 42%, moduł sprężystości przy zginaniu o 70%, udarność o 20%, a twardość o ok. 14% w porównaniu z czystym PLA.


Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

pdf (English)

Subramaniyan, M., & Karuppan, S. . (2024). Właściwości mechaniczne wyrobów typu sandwich otrzymanych metodą druku 3D z PLA-PLA/Al2O3. Polimery, 68(11-12), 646–651. https://doi.org/10.14314/polimery.2023.11.9