Data publikacji : 2023-10-25

Plastyfikacja skrobi ziemniaczanej naturalnym rozpuszczalnikiem głęboko eutektycznym

Abstrakt

W pracy do plastyfikacji skrobi ziemniaczanej użyto naturalny rozpuszczalnik głęboko eutektyczny (NADES) na bazie chlorku choliny i kwasu jabłkowego. Zbadano wpływ temperatury żelowania skrobi, zawartości NADAES oraz sposobu jego wprowadzenia (przed i po żelowaniu) na plastyfikację skrobi. Oddziaływania polimer-plastyfikator badano przy użyciu metod MDSC, DMTA, XRD i FTIR- ATR. Oznaczono także lepkość roztworów skrobi oraz właściwości mechaniczne i nasiąkliwość otrzymanych folii. Warunki żelowania miały istotny wpływ na lepkość roztworów skrobi oraz właściwości fizykochemiczne otrzymanych folii. Reakcję sieciowania skrobi z kwasem jabłkowym potwierdzono za pomocą MDSC, DMTA i właściwości mechanicznych. Po 12 miesiącach przechowywania zaobserwowano nieznaczną rekrystalizację skrobi.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

pdf (English)

Skowrońska, D., & Wilpiszewska, K. (2023). Plastyfikacja skrobi ziemniaczanej naturalnym rozpuszczalnikiem głęboko eutektycznym. Polimery, 68(9), 480–486. https://doi.org/10.14314/polimery.2023.9.4