Data publikacji : 2020-12-15

Właściwości elektryczne nanokompozytów skrobi z palmy cukrowej wzmocnionej włóknami nanokrystalicznej celulozy z palmy cukrowej

Abstrakt

Oceniono wpływ dodatku nanokrystalicznej celulozy otrzymanej z palmy cukrowej (SPNCC) (0,00–0,10% mas.) na rezystancję elektryczną, rezystywność i przewodnictwo folii wytworzonych z nanokompozytów (SPS/SPNCC) na bazie skrobi z palmy cukrowej (SPS). Badania przeprowadzono metodą czterosondową z zastosowaniem prawa Ohma; właściwości elektryczne określono na podstawie równań rezystywności i przewodności. Stwierdzono, że wartość rezystywności folii SPS/SPNCC mieści się w zakresie konduktywności od 3,1 · 102 do 1,5 · 104 (Ω · cm).

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Hazrol, M. D., Sapuan, S. M., Ilyas, R. A., Othman, M. L., & Sherwani, S. F. K. (2020). Właściwości elektryczne nanokompozytów skrobi z palmy cukrowej wzmocnionej włóknami nanokrystalicznej celulozy z palmy cukrowej. Polimery, 65(5), 363–372. https://doi.org/10.14314/polimery.2020.5.4