Data publikacji : 2015-05-30

Bioprodukcja zróżnicowanych strukturalnie poli(hydroksyalkanianów) z produktów ubocznych przemysłu mięsnego

Abstrakt

Artykuł stanowi przegląd literatury dotyczącej biosyntezy poli(hydroksyalkanianów) (PHA) z wykorzystaniem jako surowców odpadów z przemysłu rolno-spożywczego. Omówiono wyniki uzyskane podczas realizacji projektu ANIMPOL (7. PR UE), w którym jako surowiec do syntezy PHA stosowano bogate w tłuszcze produkty uboczne z rzeźni i zakładów utylizacji odpadów zwierzęcych, przekształcone chemicznie w surową fazę glicerynową (CGP) i biodiesel (estry nasyconych kwasów tłuszczowych, SFAE). Zależnie od użytego szczepu bakterii oraz źródła węgla (SFAE lub CGP) otrzymano termoplastyczne krótkołańcuchowe PHA (scl-PHA) lub średniołańcuchowe PHA (mcl-PHA). Zaprezentowano biotechnologiczną konwersję CGP iSFAE pochodzenia zwierzęcego do poli(3-hydroksymaślanu) (PHB) i poli(3-hydroksymaślanu-co-3-hydroksywalerianu) (PHBV) za pomocą szczepu bakteryjnego Cupriavidus necator strain DSM 545, syntezę mcl-PHA zawierających nasycone i nienasycone elementy strukturalne za pomocą bakterii z rodzaju Pseudomonas (Ps. citronellolis DSM 50332 i Ps. chlororaphis DSM 50083). Omówiono kinetykę bioprocesów oraz charakterystykę otrzymanych biopoliestrów, przedyskutowano elementy cyklu produkcyjnego PHA kluczowe z punktu widzenia zmniejszenia kosztów i poprawy jakości produktów oraz korzyści wynikające z zastosowania układów ciągłej wielostopniowej hodowli w wysokowydajnej produkcji PHA o założonym składzie i stabilnej jakości. Omówiono też nowe metody odzyskiwania PHA z biomasy, zgodne z wymaganiami ochrony środowiska.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Koller, M., & Braunegg, G. (2015). Bioprodukcja zróżnicowanych strukturalnie poli(hydroksyalkanianów) z produktów ubocznych przemysłu mięsnego. Polimery, 60(5), 298–308. https://doi.org/10.14314/polimery.2015.298