Data publikacji : 2020-12-16

Wpływ struktury chemicznej biopolioli z oleju rzepakowego na wybrane właściwości pianek poliuretanowych

Abstrakt

Sztywne pianki poliuretanowe otrzymano z udziałem biopolioli z oleju rzepakowego. Biopoliole o różnej funkcyjności zsyntetyzowano w dwuetapowej reakcji epoksydacji oleju i otwarcia pierścieni oksiranowych za pomocą 1-heksanolu (P_1Hex) i 1,6-heksanodiolu (P_1.6Hex), a następnie je scharakteryzowano (tabela 2, rys. 1–3). Piankę referencyjną modyfikowano w wyniku zastąpienia poliolu petrochemicznego biopoliolami w ilości do 60% mas. (tabela 1). Wprowadzenie biopolioli do systemów poliuretanowych wpłynęło na zmniejszenie ich reaktywności (rys. 4). Zastąpienie poliolu petrochemicznego biopoliolami spowodowało zmiany struktury komórkowej (tabele 3 i 4) i właściwości fizyko-mechanicznych otrzymanych materiałów (tabela 5).


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Uram, K., Prociak, A., & Kurańska, M. (2020). Wpływ struktury chemicznej biopolioli z oleju rzepakowego na wybrane właściwości pianek poliuretanowych. Polimery, 65(10), 698–707. https://doi.org/10.14314/polimery.2020.10.5