Data publikacji : 2020-12-16

Struktura i właściwości lepkosprężystych pianek poliuretanowych napełnionych fusami kawy

Abstrakt

Przedstawiono wyniki badań lepkosprężystych pianek poliuretanowych (VPF) wytworzonych z dodatkiem różnych ilości fusów kawy. Pianki i napełniacz scharakteryzowano z zastosowaniem spektroskopii w podczerwieni, analizy termograwimetrycznej, różnicowej kalorymetrii skaningowej i kalorymetru stożkowego. Zmiany w strukturze pianek obserwowano metodą skaningowej mikroskopii elektronowej. Oceniono właściwości pianek w próbie ściskania. Stwierdzono, że napełniacz w postaci fusów kawy powoduje zmniejszenie odkształcenia trwałego pianek w próbie ściskania o 75% i zmniejszenie o 90% wysokości próbek, co jest wynikiem zmian w budowie makrocząsteczek pianek i w ich strukturze. Wprowadzenie 20% mas. napełniacza spowodowało zmniejszenie szybkości wydzielania ciepła i dymu w trakcie spalania pianek.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Auguścik-Królikowska, M., Ryszkowska, J., Ambroziak, A., Szczepkowski, L., Oliwa, R., & Oleksy, M. (2020). Struktura i właściwości lepkosprężystych pianek poliuretanowych napełnionych fusami kawy. Polimery, 65(10), 708–718. https://doi.org/10.14314/polimery.2020.10.6