Data publikacji : 2021-10-08

Wpływ obróbki wstępnej nanowłókien pozyskanych z grzybów na właściwości mechaniczne papieru

Abstrakt

Zbadano wpływ procesu obróbki wstępnej (zamrażanie, suszenie) na właściwości mechaniczne przy rozciąganiu papieru chitynowego otrzymanego z nanowłókien trzech komercyjnych gatunków grzybów: boczniaka ostrygowatego (P. ostreatus), enoki (F. velutipes) i shiitake (L. edodes). Nanowłókna chitynowe wyekstrahowano w łagodnym procesie alkalicznym. Największą wytrzymałość na rozciąganie zaobserwowano dla papieru otrzymanego z włókien świeżych grzybów, co może wynikać z braku modyfikacji włókna chitynowego. Stwierdzono, że procesy zamrażania i suszenia zmniejszają wytrzymałość papieru, co jest prawdopodobnie spowodowane odpowiednio tworzeniem się kryształków lodu i efektem rogowacenia nanowłókien. Otrzymany z grzybów enoki papier
charakteryzował się największą wytrzymałością na rozciąganie, co może wynikać z dużej długości tego
włókna. Jednak pod względem wydłużenia przy zerwaniu najlepsze wyniki uzyskano dla grzybów boczniaka, prawdopodobnie ze względu na stosunkowo krótkie włókno chitynowe. Długie nanowłókna enoki mogą więc być stosowane jako dobre wzmocnienie papieru.



Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Zin, M. I. M., Suratem, M. A., & Nawawi, W. M. F. W. . (2021). Wpływ obróbki wstępnej nanowłókien pozyskanych z grzybów na właściwości mechaniczne papieru. Polimery, 66(9), 466–471. https://doi.org/10.14314/polimery.2021.9.3