Data publikacji : 2021-01-12

Ocena właściwości antymikrobiologicznych proleków chlorofenezyny

Abstrakt

Otrzymano sfery z proleku chlorofenezyny (CF) i polilaktydu (PLA), polikaprolaktonu (PCL) lub ich kopolimeru, a także sfery hybrydowe z substancją aktywną dodatkowo rozproszoną w matrycy proleku. W celu sprawdzenia, czy aktywność CF została zachowana, zbadano właściwości antymikrobiologiczne wszystkich otrzymanych form proleku wobec bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych. Uzyskane wyniki wskazują na możliwe szerokie spektrum aplikacji tych form leku, szczególnie w charakterze konserwantu.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Sebai, A., Ruśkowski, P., Gadomska-Gajadhur, A., Mierzejewska, J., Kruk, A., & Synoradzki, L. (2021). Ocena właściwości antymikrobiologicznych proleków chlorofenezyny. Polimery, 64(5), 327–332. https://doi.org/10.14314/polimery.2019.5.2