Data publikacji : 2022-09-17

Poliimidy. Cz. I. Synteza i właściwości fizykochemiczne

Abstrakt

Dokonano przeglądu metod syntezy wytwarzanych przemysłowo aromatycznych poliimidów (PI) - zarówno dwuetapowej obejmującej otrzymanie odpowiedniego poliamido-kwasu (PAA) i następnie poddanie go reakcji imidyzacji prowadzącej do PI, jak i metody jednoetapowej polegającej na bezpośredniej polikondensacji dwubezwodników aromatycznych kwasów tetrakarboksylowych z aromatycznymi diami-nami. Omówiono fizykochemiczne właściwości PAA (ze szczególnym uwzględnieniem podatności na hydrolizę), a także mechanizm imidyzacji. Scharakteryzowano wpływ budowy chemicznej omawianych PI na konformację ich makrocząsteczek oraz na niektóre właściwości mechaniczne i cieplne. Przegląd zawiera też podstawowe informacje dotyczące poli-eteroimidów, poliamidoimidów, fluorowanych PI oraz po-li(bismaleinoimidó w).

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Hałasa, E. (2022). Poliimidy. Cz. I. Synteza i właściwości fizykochemiczne. Polimery, 48(3), 171–178. Pobrano z https://polimery.ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1850