Data publikacji : 2022-09-17

Właściwości termomechaniczne i odporność chemiczna kopolimerów metakrylan alkilu/n-(4-chlorofenylo)maleimid

Abstrakt

Przeprowadzono rodnikową (wobec nadtlenku benzoilu jako inicjatora) homopolimeryzację metakrylanów metylu, etylu, butylu, pentylu i oktylu, a także ich kopolimeryzację z N-(4-chlorofenylo)maleimidem [N-(4-ClPh)MI] (5 lub 10% mas.). Otrzymane produkty scharakteryzowano metodami IR i analizy elementarnej (tabela 1). Zbadano wpływ długości łańcucha alkilowego w metakrylanie alkilu oraz obecności i zawartości N-(4-ClPh)MI w otrzymanych kopolimerach na stabilność termiczną określoną dynamiczną metodą derywato-graficzną (do 1000°C) i statyczną metodą Madorsky'ego (do 400°C) (tabela 2). Stabilność termiczną oceniano również wyznaczając temperaturę mięknienia wg Vicata (tabela 3). Stwierdzono, że N-(4-ClPh)MI zwiększa odporność termiczną kopolimerów, a także ich twardość i podwyższa temperaturę zeszklenia (tabela 3). Określono też odporność chemiczną homoi kopolimerów zarówno w różnych rozpuszczalnikach organicznych (tabela 4), jak i w różniących się stężeniem roztworach kwasów oraz zasad nieorganicznych (tabela 5). Chemiczna odporność omawianych produktów, praktycznie biorąc, nie zależy od udziału N-(4-ClPh)MI.


Szczegóły

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Ryttel, A. (2022). Właściwości termomechaniczne i odporność chemiczna kopolimerów metakrylan alkilu/n-(4-chlorofenylo)maleimid. Polimery, 48(10), 695–700. Pobrano z https://polimery.ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/1915