Data publikacji : 2023-01-02

Właściwości termiczne i fizykomechaniczne materiałów biodegradowalnych na bazie polihydroksyalkanianów

Abstrakt

Zbadano właściwości termiczne i fizykomechaniczne polihydroksyalkanianów Rhodococcus erythropolis Au-1, Pseudomonas sp. PS-17, Azotobacter vinelandii N-15 oraz mieszaniny PHB/PLA. Dodatek 5% mas. PLA poprawił właściwości PHB, takie jak odporność termiczna i sztywność. Jednak przy większej zawartości PLA nastąpiło zmniejszenie stabilności termicznej, przy jednoczesnym zwiększeniu wydłużenia. Mieszaniny PHB/PLA są zalecane jako materiały opakowaniowe produktów spożywczych, rolniczych i farmaceutycznych.


Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Semeniuk , I. ., Kochubei, V. ., Karpenko, E. ., Melnyk, Y., Skorokhoda, V. ., & Semenyuk, N. . (2023). Właściwości termiczne i fizykomechaniczne materiałów biodegradowalnych na bazie polihydroksyalkanianów. Polimery, 67(11-12), 561–566. https://doi.org/10.14314/polimery.2022.11.3