Data publikacji : 2025-04-29

Metody oznaczania aktywności przeciwbakteryjnej dodatków do materiałów polimerowych

Abstrakt

Opisano cztery metody oceny aktywności antybakteryjnej naturalnych dodatków o właściwościach antybakteryjnych przeznaczonych dla materiałów polimerowych: w roztworze, w postaci folii (test agarowy; test hodowli bakteryjnej) oraz zgodnie z normą ISO 22196. Zbadano naturalne dodatki takie, jak berberyna, kwercetyna, kwas kawowy, kurkumina oraz chmiel w postaci roztworu lub dodatku do polimeru tj. poli(bursztynianu-co-adypinianu butylenu) (PBSA), a ich aktywność określono wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych – odpowiednio S. aureus i E. coli. Najlepsze wyniki uzyskano dla dodatków w postaci folii. Natomiast największą aktywnością antybakteryjną i biobójczą charakteryzowały się berberyna, kwas kawowy i chmiel.


Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki


Szymańska, L., Łubiech, K., Raszkowska-Kaczor, A., Stepczyńska, M., & Moraczewski, K. (2025). Metody oznaczania aktywności przeciwbakteryjnej dodatków do materiałów polimerowych. Polimery, 70(4). https://doi.org/10.14314/polimery.2025.4.3