Data publikacji : 2021-01-24

Badania wpływu N,N'-bis(1H-benzotriazolo)acetohydrazydu kwasu dodekanodiowego na właściwości termiczne poli(kwasu L-mlekowego)

Abstrakt

Poważną wadą poli(kwasu L-mlekowego) (PLLA) w licznych zastosowaniach jest jego mała zdolność do krystalizacji. W niniejszej pracy otrzymano N,N'-bis(1H-benzotriazolo)acetohydrazyd kwasu dodekanodiowego (DA), a następnie zastosowano go do modyfikacji PLLA. Metodą różnicowej kalorymetrii skaningowej (DSC) oraz analizy termograwimetrycznej (TGA) badano przebieg nieizotermicznej krystalizacji, temperaturę topnienia i temperaturę krystalizacji oraz stabilność termiczną kompozytów PLLA/DA z udziałem różnej ilości DA (0,5–3,0 % mas.). Na podstawie oznaczanych: temperatury początku krystalizacji oraz entalpii topnienia w procesie nieizotermicznej krystalizacji otrzymywanych kompozytów stwierdzono wyjątkowy nukleujący i przyspieszający krystalizację PLLA wpływ dodatku DA. Zwiększenie końcowej temperatury topnienia do wartości z przedziału 180–220 °C poprawiło zdolność PLLA do krystalizacji. Metodą pomiarów DSC wykonanych w różnych warunkach wykazano, że temperatura krystalizacji, czas krystalizacji, jej szybkość oraz zawartość dodatku DA w kompozycie wpływa na przebieg procesu jego topnienia. Na podstawie badań TGA stwierdzono, że wszystkie otrzymane próbki PLLA/DA wykazują większą odporność termiczną niż czysty PLLA – ulegają rozkładowi termicznemu w wyższej temperaturze, co prawdopodobnie wynika zsilniejszych oddziaływań pomiędzy makrocząsteczkami PLLA i DA.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Zhang, Y. H., Zhao, L.-S., & Cai, Y.-H. (2021). Badania wpływu N,N’-bis(1H-benzotriazolo)acetohydrazydu kwasu dodekanodiowego na właściwości termiczne poli(kwasu L-mlekowego). Polimery, 61(11-12), 773–779. https://doi.org/10.14314/polimery.2016.773