Nickols-Richardson S. M.: J. Am. Diet. Assoc. 2007, 107, 1494.
2. Lagaron J. M.: “Nanotechnology in the food chain. Opportunities & risks”, mat. konf., 24 listopada 2010, Bruksela.
3. Chaudhry Q, Scotter M, Blackburn J. i inni: Food Addit. Contam. 2008, 25, 241.
4. Brody A. L., Bugusu B., Han J. H. i inni: J. Food Sci. 2008, 73, 107.
5. Jakubiak P.: „Innowacyjność w opakowalnictwie”. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu 2007, str. 70.
6. Jakowski S.: Opakowanie 2008, 457, 8.
7. Alexandre M., Dubois P.: Mater. Sci. Eng. 2000, 28, 1.
8. De Azeredo H. M. C.: Food. Res. Int. 2009, 42, 1240.
9. Piecyk L.: http://opakowania.com.pl/Wiadomooeci/Nanokompozyty-polimerowe-w-produkcji-opakowañ--26099.html.
10. Gottfried K., Szczuka K., Statroszczyk H., Kołodziejska I.: Opakowanie 2010, 8, 24.
11. Park H. M., Liang X., Mohanty A. K. i inni: Macromolecules 2004, 37, 9076.
12. Ray S. S., Okamoto M.: Prog. Polym. Sci. 2003, 28, 1539.
13. Olejnik M.: Techniczne Wyroby Włókiennicze 2008, str. 67.
14. Kacperski M.: Polimery 2003, 48, 83.
15. Lin X., Wu Q.: Polymer 2001, 42, 10013.
16. Podsiadlo P., Choi S. Y., Shim B. i inni: Biomacromolecules 2005, 6, 2914.
17. Azizi Samir M. A. S., Alloin F., Dufresne A.: Biomacromolecules 2005, 6, 612.
18. Oksman K., Mathew A. P., Bondeson D., Kvien I.: Compos. Sci. Technol. 2006, 66, 2776.
19. Sun D. P., Zhou L. L., Wu Q. H., Yang, S. L.: J. Wuhan Univ. Technol. 2007, 22, 677.
20. Wu Q., Henriksson M., Liu X., Berglund L.A.: Biomacromolecules 2007, 8, 3687.
21. Kvien I., Oksman K.: Appl. Phys. A 2007, 87, 641.
22. Hubble M. A., Rojas O. J., Lucia L. A., Sain M:. Bioresources 2008, 3, 929.
23. Zimmermann T., Pöhler E., Geiger T.: Adv. Eng. Mater. 2004, 6, 754.
24. Petersson L., Kvien I., Oksman K.: Compos. Sci. Technol. 2007, 67, 2535.
25. Alemdar A., Sain, M.: Compos. Sci. Technol. 2008, 68, 557.
26. Sanchez-Garcia M. D., Gimenez E., Lagaron J. M.: Carbohydr. Polym. 2008, 71, 235.
27. Freire C. S. R., Silvestre A. J. D., Pascoal Neto C. i inni: Compos. Sci. Technol. 2008, 68, 3358.
28. Mohanty A. K., Misra M., Drzal L. T.: Compos. Interfaces 2001, 8, 313.
29. Sozer N., Kokini J. L.: Trends Biotechnol. 2009, 27, 82.
30. Natsuki T., Tantrakarn K., Endo M.: Appl. Phys. A 2004, 71, 117.
31. Królikowski W., Rosłaniec Z.: Kompozyty 2004, 9, 3.
32. Qian D., Dickey E. C., Andrews R., Rantell T.: Appl. Phys. A 2000, 76, 2868.
33. ChenW., Tao X., Xue P., Cheng X.: Appl. Surf. Sci. 2005, 252, 1404.
34. Lopez Manchado M. A., Valentini L., Biagotti J., Kenny J. M.: Carbon 2005, 43, 1499.
35. Zeng H., Gao C., Wang Y. i inni: Polymer 2006, 47, 113.
36. Muc A., Chwa³ M.: Kompozyty 2004, 4, 432.
37. Arora A., Padua G. W.: J. Food Sci. 2010, 75, R43.
38. Xiong H. G., Tang S.W., Tang H. L., Zou P.: Carbohyd. Polym. 2008, 71, 263.
39. Vladimirov V., Betchev C., Vassiliou A. i inni: Compos. Sci. Technol. 2006, 66, 2935.
40. Kristo E., Biliaderis C. G.: Carbohyd. Polym. 2007, 68, 146.
41. Chen Y., Cao X., Chang P. R., Huneault M. A.: Carbohyd. Polym. 2008, 73, 8.
42. Olejnik M.: Techniczne Wyroby Włókiennicze 2008, str. 25.
43. Rhim J. W., Ng P. K. W.: Crc Cr. Rev. Food Sci. 2007, 47, 411.
Google Scholar