Data publikacji : 2013-12-30

Nanocząstki wykorzystywane w celu poprawy właściwości fizycznych kompozytów polimerowych stosowanych jako materiały opakowaniowe do żywności

Abstrakt

Artykuł jest przeglądem literatury dotyczącej wykorzystania różnego rodzaju cząstek nanonapełniaczy do wytwarzania polimerowych kompozytów stanowiących materiał do opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zastosowanie nanokompozytów zawierających napełniacze, takie jak: krzemiany warstwowe, nanowzmacniacze celulozowe lub nanorurki węglowe, a także nanocząstki krzemionki lub nanokryształy skrobi, umożliwia wytworzenie materiałów opakowaniowych wykazujących większą wytrzymałość mechaniczną i barierowość, a także polepszone inne właściwości fizyczne.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Łopacka, J. (2013). Nanocząstki wykorzystywane w celu poprawy właściwości fizycznych kompozytów polimerowych stosowanych jako materiały opakowaniowe do żywności. Polimery, 58(11-12), 864–868. Pobrano z https://polimery.ichp.vot.pl/index.php/p/article/view/792