Data publikacji : 2025-07-28

Antyoksydanty w biodegradowalnych materiałach polimerowych do pakowania żywności – przegląd literatury

Abstrakt

Podsumowano aktualny stan wiedzy na temat stosowania przeciwutleniaczy w biodegradowalnych materiałach opakowaniowych do żywności. Omówiono naturalne przeciwutleniacze, takie jak polifenole, karotenoidy i witaminy, a także wybrane związki syntetyczne, uwzględniając ich pochodzenie, mechanizm działania i metody integracji (mieszanie, enkapsulacja, powlekanie). Przeanalizowano efektywność dodatków w różnych osnowach polimerowych, m.in. PLA, chitozanie, PBAT, TPS, PBS i PHA. Szczególną uwagę poświęcono właściwościom funkcjonalnym, aspektom regulacyjnym oraz przyszłości aktywnych opakowań wspierających trwałość i zrównoważony rozwój.


Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki


Borkowski, M., & Kępka-Borkowska, K. (2025). Antyoksydanty w biodegradowalnych materiałach polimerowych do pakowania żywności – przegląd literatury. Polimery, 70(7-8). https://doi.org/10.14314/polimery.2025.7.1