Data publikacji : 2015-04-30

Chemicznie sieciowane pianki polietylenowe o ograniczonej palności

Abstrakt

Omówiono sposób otrzymywania chemicznie sieciowanych pianek polietylenowych z mieszaniny zawierającej polietylen, środek spieniający, środek sieciujący, antyutleniacz oraz środek ograniczający palność. Proces wytłaczania folii prowadzono w wytłaczarce dwuślimakowej (temperatury stref grzejnych cylindra: 100, 110, 125 i 125 °C). Proces sieciowania prowadzono w temperaturze 160°C w ciągu 5 min. Folię poddano procesowi spieniania w oleju silikonowym w temperaturze 225 °C przez 2 min. Zbadano wpływ zawartości środka ograniczającego palność na gęstość, twardość, palność oraz wytrzymałość na rozciąganie otrzymanych pianek polietylenowych.


Szczegóły

Bibliografia

Wskaźniki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF (English)

Raszkowska-Kaczor, A., Stasiek, A., Janczak, K., & Olewnik-Kruszkowska, E. (2015). Chemicznie sieciowane pianki polietylenowe o ograniczonej palności. Polimery, 60(4), 283–285. https://doi.org/10.14314/polimery.2015.283